The Eastbank Commerce Center, an adaptive reuse project, expanded the revitalization of Portland’s Central Eastside. Constructed in 1923, the concrete framed industrial building had sat derelict for years. The renovation removed unnecessary elements added over the years to allow the concrete structure to emerge. A new glass entry is the only exterior intervention necessary to provide access to a new elevator core. Ground floor roll-up doors were replaced with glass garage doors; but elsewhere, wherever possible, existing components - fire stairs, elevator shafts, windows - were renovated and reused. New corridors and restroom facilities are lightly inserted to allow access to a mixed use, flex space facility with plenty of natural light and great views to the city.

status

Completed

 

client

Beam Development

 

location

Portland, Oregon

 

budget

$7 Million

 

size

80,000 s.f.

 

team

Chris DiLoreto

Carrie Schilling

 

 

project manager

Brian Keicher

 

structural

 

geotechnical

Peter Finley Fry

 

imagery

George King