The ShoeBOX project was designed to provide both flexible retail space and genuine compact “lofts” to an emerging urban neighborhood well-served by public transportation. The development wanted to create a visual relationship with passers-by and home-owners by offering a “sneak peak” into the central courtyard. This landscaped courtyard would encourage interaction between the home-owners by breaking from the norm of enclosed circulation and exposing the central stairs, individual unit entrances, and outdoor bike and scooter parking. Each loft unit is designed to be simple and compact, going so far as to utilize appropriately-sized appliances and equipment. Each unit would also contain a full width overhead garage door to bring the outside in—be that outside the landscaped yard to the east, or the city views to the west. Our goal was to develop small units attractive to a new generation of urbanites who rely on all modes of transport while encouraging the sense of community with the street and neighborhood, and also within the development itself.

 

status

Concept

 

client

Jon Gustafson

 

location

Portland, Oregon

 

budget

$3 Million

 

size

15,000 s.f.

 

team

Chris DiLoreto

Chris LoNigro

 

civil | structural

 

geotechnical

Richard Graves

 

imagery

di loretoARCHITECTURE